• YLEISÖTYÖ JA YHTEISÖTAIDE

  • YLEISÖTYÖLLÄ TEATTERI TUTUKSI

    KOM-teatterilla on kolmihenkinen yleisötyötiimi, joka toimii eri ikäisten ja erilaisten ryhmien parissa, tuoden teatteria kaikkien saataville.

    Yleisötyön tehtävänä ja tavoitteena on syventää yleisön suhdetta teatteritaiteeseen, vahvistaa teatterilukutaitoa, edistää taiteen saavutettavuutta, löytää teitä uusien yleisöjen luo sekä pyrkiä luovaan ja monimuotoiseen vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Yleisötyöntekijämme kohtaavat yleisöjä ennen/jälkeen esityksen ja avaavat vuoropuhelun esityksen ja katsojan välille taiteellisen toiminnan kautta. Yleisötyöhön kuuluu lisäksi esityksiin liittyviä keskusteluja ja työpajoja sekä erilaisia pedagogisia aineistoja. 

    KOM-teatterin yleisötyöntekijät, taidepedagogit Jenni Bergius, Maaretta Riionheimo ja Rosa-Maria Perä vastaavat projektien suunnittelusta, tuotannosta ja toteutuksesta. Heillä on vuosien kokemus yhteisötaiteesta, taidepedagogiikasta ja esitystaiteen parissa työskentelemisestä niin KOM-teatterissa kuin muissakin yhteyksissä.

    Voiko teatteri muuttaa maailmaa? Voiko teatteri muuttaa minua? Voinko minä muuttaa teatteria ja maailmaa?

    KOM-teatteri on kautta historiansa ollut aktiivinen yhteiskunnallinen toimija, ja yleisötyön avulla se haluaa jatkaa esitystensä herättämiä keskusteluita eri-ikäisten ja erilaisten ryhmien parissa. Yhteistyötä kanssamme tekevät muun muassa koulut, kirjastot, kulttuuritalot, kolmannen sektorin sosiaalialan toimijat sekä eri asukastalot ympäri Helsingin. Toimintaamme tukevat mm. Helsingin kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Yleisötyötoiminta on yleisölle maksutonta. Toiminta tavoittaa vuosittain noin 3000 ihmistä. 

  • KOM-TEATTERIN ESITYKSIIN LIITTYVÄT TYÖPAJAT

    KOM-teatterin yleisötyön keskiössä on yhteistyö toisen asteen oppilaitosten kanssa työpajojen ja taidepedagogisen materiaalin (Opepaketit) muodossa. Kouluvierailuissa hyödynnetään teatterilähtöisiä välineitä sekä alustetaan ja puretaan esityksiä keskustelun ja toiminnan keinoin. KOM-teatteri tarjoaa maksuttomia kouluvierailuja esityksiin saapuville opiskelijaryhmille osana kulttuurikasvatustyötään.

    Opiskelijaryhmälippu on 18 € per oppilas.
    Ryhmän esitykseen tuova opettaja pääsee ilmaiseksi.

    Esityksiin liittyvät maksuttomat vierailut kouluilla:
    Esittelyvierailu ennen esitystä, luentomuotoinen alustus (30 min.)
    Ennakkotyöpaja ennen esitystä, toiminnallinen (75-90 min.)
    Käsittelytyöpaja esityksen jälkeen, toiminnallinen (75-90 min.)

    Vierailut on sovittavissa koulujen aikatauluihin sopiviksi. Myös teemalähtöiset ja kurssikohtaiset työpajaräätälöinnit ovat mahdollisia ja keskusteltavissa. Työpajoja on rajoitettu määrä, joten olkaa toki aikaisia lintuja!

    Ota yhteyttä ja tilaa meidät kouluusi!
    Maaretta Riionheimo
    mriionhe@gmail.com
    050 329 1629

    Jenni Bergius
    jenni.bergius@gmail.com
    050 369 1236

  • YHTEISÖTAIDE

    KOM-teatteri tekee yhteisötaidetta eri puolilla Helsinkiä. Työn lähtökohtana on synnyttää uusia taiteen areenoita, yhteisölähtöisiä tapahtumia sekä uusia tapoja kommunikoida taiteen keinoin.

    KOM-teatterin yhteisötaide on paitsi osallistavaa taidetoimintaa myös yhteisöjen omia ulostuloja sekä KOM-teatterin yleisötyön toteuttamia esityksiä. Yhteisötaiteen Taiteilijat talossa -hankkeen tavoitteena on kiinnittää huomiota erityisesti kotona asuvien iäkkäiden ihmisten mahdollisuuteen elää laadukasta ja kokemusrikasta elämää, jossa he ovat aktiivisia toimijoita. Projektia rahoittaa Helsingin kaupunki.

    Vuonna 2022 alkanut Taiteilijat talossa keskittyy ikäihmisten kulttuurisen hyvinvoinnin ja osallisuuden lisäämiseen. Vuosina 2015–2021 KOM-teatteri toteutti suuret alueelliset yhteisötaideprojektit ÄÄNI – Viestejä Vuosaaresta ja Vuosaari 21 yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon ja Klockriketeaternin kanssa.

  • TAITEILIJAT TALOSSA

    Taidetta ja kohtaamista kotikulmilla

    KOM-teatterin Taiteilijat talossa on ikäihmisille suunnattu kulttuurista hyvinvointia tukeva hanke, jonka ytimessä on taiteen tekeminen ja kokeminen lähellä omaa kotia. Taiteilijat talossa tuo taidetta ja kohtaamisen riemua yksityiskoteihin, asukasyhteisöihin, kirjastoihin, palvelutaloihin, pihoille, kaduille, juhliin sekä tutuille ja tuntemattomille taiteen areenoille. Eli esitykset myös kutistuvat ja venyvät erikokoisiin tiloihin, yksiöiden olohuonenäyttämöiltä kulttuuritalojen suurille estradeille. Esitysten jälkeen aikaa jätetään myös osallistavalle taidetyöskentelylle, kohtaamiselle ja keskusteluille. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, maksuttomia ja mahdollisuuksien mukaan esteettömiä.

  • Taiteilijat talossa:

    KUKKA OUTO

    Kukka outo -tanssiesitys on oodi kaikille oudoille kukille vailla selkeitä askelkuvioita ja tiedettyä koreografiaa. Esitys avaa liikkeellisiä kuvia hukassa olosta ja löytymisestä. Siinä seikkaillaan hetkissä, joista on jäänyt muistumia kehoon, se kertoo turvasta, leikistä, lohdutuksesta, rohkeudesta sekä uuden kynnyksellä olemisesta ja kynnyksen ylittämisestä. Kukka outo juhlii jokaista löydettyä tanssiaskelta. Esityksen konsultaatioapuna tanssitaiteilija Elli Isokoski. Tanssiaskelia etsivät Jenni Bergius ja Maaretta Riionheimo.

    Kuva: Mika Haaranen

  • Taiteilijat talossa:

    KOTELOIDUT SANAT

    Koteloidut sanat -lauluesitys on eri runoilijoiden tekstejä yhdistävä musiikillinen kokonaisuus. Esitys kutsuu pohtimaan elämää matkakertomuksena, sen reittivalintoja, maisemia, matkaseuraa, muistoja sekä karttaa, johon on piirretty utopian tähti. Laulujen sävellystyön takana on Minna-Liisa Tammela. Teokseen valituilla teksteillä kunnioitamme Claes Anderssonin, Eeva Kilven, Eeva-Liisa Mannerin, Arto Mellerin ja L. Onervan työtä sekä kiitämme kaikkia Kotikulmilla-asukastalojen ihmisiä ympäri Helsingin. Esiintyjinä toimivat Jenni Bergius ja Maaretta Riionheimo.

    Kuva: Mika Haaranen

  • Taiteilijat talossa:

    AJANKEHRÄ

    – Teen elämästäni runon, runosta elämän

    Ajankehrä on Eeva-Liisa Mannerin runoihin perustuva pienimuotoinen esitys. Mannerin runoissa vaihtelevat elämän valot ja varjot, sen kauneus ja haavat. Rosa-Maria Perän ohjaama esitys pohtii ajan ja elämän, lapsuuden ja aikuisuuden yhteenkietounutta liittoa. Se pitää sisällään Minna-Liisa Tammelan uusia sävellyksiä Mannerin runoihin.

    Näetkö miten kaikki siirtyy hiukan joka hetki?
    Eeva-Liisa Manner

    Kuva: Mika Haaranen

  • MENNEITÄ TAPAHTUMIA:

    2021
    •Hyvän elämän jäljillä – Vuosaari 21 -syysfestivaali

    2019
    •Wanhan Vuosaaren elojuhlat
    •Tonttibrunssi

    2018
    •Ääni-ilta III Vuotalossa
    •Tähtipölyä-teatteriryhmä lapsille
    •Vuosaaren eläkkeensaajien teatteriryhmä
    •Meri-Rastilan kyläjuhlat

    2017
    •Ääni-ilta osa II Vuotalossa: Kielet, kulttuurit ja kommunikaatio
    •Rec – Play – Viestejä maailmalle -yhteisötaidekonsepti
    •Kehys-työpaja: Kehystä kauneutta! -yhteisötaidetoiminta
    •Kutsuvieraat – Be my quest -sarja
    •Kielet, kulttuuri ja kommunikaatio – työpajat
    •Lähiöfest 2017 Vuotalon tapahtumatorilla
    •Elämänkerta – sanataidetyöpaja senioreille Rastilankallion Asukastila Kulkurissa
    •KulttuuriX-tapahtumaviikko Meri-Rastilassa ​
    •Psst Vuosaari -tapahtumapiste Meri-Rastilan Kyläjuhlassa Meri-Rastilan torilla
    •Psst Vuosaari -tapahtumapiste Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumassa Mosaiikkitorilla
    •Paljasta Vuosaaresi! Pop-up-olohuone Vuotalon galleriassa

    2016
    •Ääni-ilta Vuotalossa
    •PieniSuuri Vuosaari -työpaja Vuotalossa
    •​​Näyttämönä Vuosaari -teatterikurssi 8-12-vuotiaille Vuotalossa
    •Non-stop -työpaja: Tallennetut kelat Vuosaaren katujuhlassa

    Kuva esityksestä “Kuolevat joutsenet” Vuosaaren Cirruksen katolla 2020. Kuva: Noora Sandgren.

Käytämme sivustolla evästeitä saadaksemme tietoa kävijöistä. Lue lisää Sulje Hyväksy