• KOM-TEATTERIN YLEISÖTYÖ

 • VUOSAARI 21 -HYVÄN ELÄMÄN JÄLJILLÄ

  KOM-teatteri, Suomen valokuvataiteen museo ja Klockriketeatern ovat jo kuuden vuoden ajan järjestäneet erilaisia taide- ja kulttuurielämyksiä eri puolilla Vuosaarta. Yhdessä paikallisten tekijöiden, toimijoiden ja asukkaiden kanssa olemme pohtineet muun muassa sitä, mitä on hyvä elämä.

  Monipuolinen yhteistyö huipentuu tulevana syksynä erilaisista tapahtumista koostuvaan festivaaliin. Yhdessä vuosaarelaisten kanssa sukellamme kaupunginosan menneisyyteen ja tulevaisuuteen, herätämme eri paikat eloon tarinoiden avulla sekä juhlimme taiteen tekemisen ja kokemisen riemua pimenevissä syysilloissa.

  Luvassa on muun muassa yhteiseen seikkailuun johdatteleva yhteisötaiteellinen avajaisteos, sisäisiin spektaakkeleihin kutsuva kokonaisuus Vuosaaren vanhassa lukiossa, sekä jo perinteeksi muodostuneet valojuhlat Kangaslammella. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

   

  OHJELMA

  (tarkentuu syksyn aikana)

  15.8 Avajaiset – Tanssii puiden kanssa 

  Oodi luonnolle, kohtaamiselle, kuuntelemiselle ja jaetulle ilolle. Lokkisaarenpuiston metsäsaarekkeen sammaloitunut koivu, jykevät männyt, sinnikäs kataja, kaartuneet pajut ja aavistuksen surumieliset kuuset kutsuvat mukaan tanssiin. Tuulen ja lintujen lisäksi musiikista vastaavat harpisti, kontrabasisti, saksofonisti, harmonisti ja perkussionisti. Puiden kanssa tanssivat ja niiden oksilla lennähtelevät ilmatanssijat.

  1.10 Päähenkilöt -videoteoksen ensi-ilta
  Lyhytelokuvassa kuljetaan niin kutsutun lammen talkkarin, Pohjoisen Vuosaaren alueella päivystävän puolifiktiivisen hahmon matkassa. Päähenkilöt videoteos pohjautuu Kangaslammen ympäristössä aikaansa viettävien ihmisten tarinoihin.

  11.10. -> Vyöhyke V | Zon V | Tsooni V | Зона B | Aagga V | V منطقة
  Vuosaari21-hanke ja taiteilijaryhmä KOKIMO kutsuvat kokijoita moniaistiseen, näyttelymuotoiseen teokseen, sisäisiin spektaakkeleihin mielen näyttämöille. Vyöhyke V -näyttely rihmastoituu Vuosaaren vanhan lukion tiloihin, ja se perustuu hankkeen Vuosaaren asukkaiden kanssa tuottamiin aineistoihin, moniaistiseen havainnointiin, tilallisuuteen ja kohtaamisiin.

  21.11 Kangaslammen rannat –kuoroteoksen kantaesitys 

  Kangaslammen rannat on kantaesitettävän kuoroteoksen nimi ja samalla tapahtumapaikka myöhäissyksyn ulkoilmatapahtumalle. Luopumisen ja toivon paviljongeissa, valon ja varjon leikkien kautta, jätämme samalla jäähyväiset monivuotiselle projektille Vuosaaren maisemissa ja asukkaiden parissa. Illan hämärtyessä uusi valoteos ja vastasyntyneet valo-olennot johdattelevat meitä muistojen kautta kohti kevään valoa. Teos on osa Pohjoisen Vuosaaren valojuhlia.

   

  Vuosaari 21 -hanke toteutetaan Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan, Helsingin mallin hankkeena, jatkona Ääni – viestejä Vuosaaresta -hankkeelle, joka toteutui vuosina 2016-2018. Hanketta tukee Helsingin kaupunki.

  Vuosaari 21 -hanketta voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

  KOM-teatterilta hankkeessa työskentelevät Jenni Bergius, Rosa-Maria Perä ja Malla Riionheimo.

  ​Jos olet kiinnostunut tapahtumista tai yhteistyöstä ota yhteyttä osoitteeseen: yleisotyo(at)kom-teatteri.fi

  POIKA-ESITYKSEN TYÖPAJAT JA OPETTAJAMATERIAALI

  OPETTAJAT JA OPISKELIJARYHMÄT

  Opettaja, tuo oppilaasi teatteriin! Tarjoamme Poika-esityksiin tuleville opiskelijaryhmille mahdollisuuden osallistua ilmaisiin teatterityöpajoihin.

  Työpajoissa käsitellään esityksen teemoja ryhmän kanssa ja ne voidaan pitää koululla joko ennen tai jälkeen teatterivierailun. Työpajat muokataan kunkin ryhmän toiveiden mukaisesti: niissä voidaan painottaa draamaa, kirjoittamista tai keskusteluja. Keskiössä on opiskelijoiden tulkinnat ja esityksen herättämät ajatukset. Työpajojen lisäksi voidaan järjestää taiteilijatapaamisia KOM-teatterin näyttelijöiden ja ohjaajan kanssa.

  Ilmoittautumiset työpajoihin sähköpostitse: yleisotyo(at)kom-teatteri.fi
  Työpajoista vastaavat yleisötyöntekijät Jenni Bergius, Rosa-Maria Perä ja Malla Riionheimo.

  Lisäksi tarjoamme opettajille materiaalipaketin esityksen teemojen käsittelemiseen opiskelijoiden kanssa. Materiaalipaketin voi ladata tästä.

 • ÄÄNI – VIESTEJÄ VUOSAARESTA
  ​2016-2018

  KOM-teatterin yhteisötaiteellinen ÄÄNI – Viestejä Vuosaaresta -projekti toteutetiinn vuosina 2016-2018. Yhdessä vuosaarelaisten kanssa toteutettavan projektin keskiössä oli taide, monikulttuurisuus ja keskusteleva Vuosaari. Se toteutetiin Helsingin kulttuurikeskuksen tuella, Helsingin mallin hankkeena.

  Tavoitteena on ollut Vuosaaren rikkaan ja moniäänisen paikalliskulttuurin vahvistaminen, ihmisten yhteen saattaminen yhteisen toiminnan ja taiteen merkeissä sekä uusien keskustelu- ja kohtaamisareenoiden synnyttäminen. Punaisena lankana toimi vuosaarelaisuuden pohtiminen sekä ihmisten kohtaamisista syntyvät dialogit. Kysymyksenä on kenen tai keiden Vuosaari?

  Syksyn 2018 aikana työstettiin ylisukupolvista esitystä Vuosaaren eläkeläisten ja nuorille suunnatun Tähtipölyä-harrastajaryhmän kanssa. Esityksessä nähtiin avauksia tulevaisuudesta ja menneisyydestä, meistä ihmisistä ja muista eläimistä siinä välissä
  Kolmivuotinen hanke huipentui perjantaina 2.11.2018 Vuotalossa järjestettyyn ÄÄNI-iltaan.

  Vuoden 2017 teemana oli kielet, kulttuurit ja kommunikaatio. Vuoden aikana järjestettiin monenlaisia työpajoja, kohtaamisia ja tilaisuuksia Vuosaaressa, mm. sanataidetyöpaja senioreille, kieltä ja kulttuuritaustaa pohtivat työpajat 9. luokkalaisille nuorille, erilaisista taustoista tulevien ihmisten kohtaamista edistänyt Kutsuvieraat-ruokailutapahtuma sekä yhteiltaidekonsepti REC-PLAY, jossa kerättiin puhetta ja ääniviestejä mahdollisimman monenlaisista taustoista tulevilta ihmisiltä. Marraskuun 2. päivänä 2017 Vuotalon salissa järjestettiin järjestyksessään toiseen ÄÄNI-ilta.

  Vuonna 2016 projektissa haastateltiin lukuisia vuosaarelaisia, selvitettiin mikä heille tekee Vuosaaresta Vuosaaren. Vuoden aikana järjestettiin työpajoja koululaisille, pienille lapsille vanhempineen, tehtiin teatteriesityksiä sekä sanoitettiin ja sävellettiin Vuosaari-laulu. Lokakuussa 2016 järjestettiin Vuotalossa ÄÄNI-ilta osa I teemalla Vuosaari – Yhteinen asuinalueemme. Ilta kokosi suuren joukon työpajoihin osallistuneita ja muita kiinnostuneita vuosaarelaisia niin lavalle kuin katsomoon.
  KOM-teatterin yleisötyöntekijät Jenni Bergius, Maaretta Riionheimo ja Rosa-Maria Perä vastaavat projektin suunnittelusta ja toteutuksesta. Heillä on vuosien kokemus yhteisötaiteesta, taidepedagogiikasta ja esitystaiteen parissa työskentelemisestä niin KOM-teatterissa kuin muissakin yhteyksissä.

  Jos sinulla on kysyttävää Ääni – Viestejä Vuosaaresta -hankkeesta, ota rohkeasti yhteyttä:
  yleisotyo(at)kom-teatteri.fi

  YHTEYSTIEDOT

  KOM-TEATTERIN YLEISÖTYÖNTEKIJÄT ​

  Jenni Bergius
  ​​Rosa-Maria Perä
  ​Maaretta Riionheimo
  p. 050 329 1629
  yleisotyo (at) kom-teatteri.fi

 • MENNEITÄ TAPAHTUMIA:

  • WANHAN VUOSAAREN ELOJUHLAT 17.8.2019
  • TONTTIBRUNSSI 6.6.2019
  • ÄÄNI-ILTA III Vuotalossa 2.11.2018
  • Tähtipölyä-teatteriryhmä lapsille syksy 2018
  • Vuosaaren eläkkeensaajien teatteriryhmä syksy 2018
  • Meri-Rastilan kyläjuhlat 15.5. 2018
  • ÄÄNI-ilta osa II Vuotalossa: Kielet, kulttuurit ja kommunikaatio 2.11.2017
  • REC – PLAY – Viestejä maailmalle -yhteisötaidekonsepti
  • KEHYS-työpaja: Kehystä kauneutta! -yhteisötaidetoiminta
  • Kutsuvieraat – Be my quest -sarja syyskuu-lokakuu 2017
  • Kielet, kulttuuri ja kommunikaatio – työpajat lokakuu 2017
  • Lähiöfest 2017 Vuotalon tapahtumatorilla 30.9.2017
  • Elämänkerta – sanataidetyöpaja senioreille Rastilankallion Asukastila Kulkurissa 6.9.2017-4.10.2017
  • KulttuuriX-tapahtumaviikko Meri-Rastilassa 4.-9.9.2017 ​
  • Psst Vuosaari -tapahtumapiste Meri-Rastilan Kyläjuhlassa Meri-Rastilan torilla 17.5.2017
  • Psst Vuosaari -tapahtumapiste Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumassa Mosaiikkitorilla 12.5.2017
  • Paljasta Vuosaaresi! Pop-up-olohuone Vuotalon galleriassa 6.–28.2​.2017
  • ÄÄNI-ilta Vuotalossa 6.10.2016
  • ​PieniSuuri Vuosaari -työpaja Vuotalossa 23.8.-20.9.2016
  • ​​Näyttämönä Vuosaari -teatterikurssi 8-12-vuotiaille Vuotalossa 5.9.-24.10.2016
  • Non-stop -työpaja: Tallennetut kelat Vuosaaren katujuhlassa 27.8.2016

Käytämme sivustolla evästeitä saadaksemme tietoa kävijöistä. Lue lisää Sulje Hyväksy